Almanya’da Göçmen Kökenli Seçmenlerin Tercihleri Üzerine Araştırma Sonuçları
23 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen erken seçimlerde, Almanya’daki göçmen kökenli seçmenlerin oy tercihlerini inceleyen bir araştırmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Almanya Uyum ve Göç Araştırmaları Merkezi (DeZIM) tarafından yapılan bu kapsamlı çalışma, göçmen kökenli seçmenlerin seçimlere katılım oranlarının oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Seçimlere genel katılım oranının yüzde 82,5 ile iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı belirtiliyor.
DeZIM’ın verilerine göre, göçmen kökenli seçmenlerin yüzde 82 ila 87,3’ü seçimlere “büyük” ya da “çok büyük ilgi duyduğunu” ifade etti. Bu oran, göçmen kökeni olmayan seçmenlerde ise yüzde 90,2’ye kadar çıkmaktadır.
Türkler ve Sol Partilere Destek Eğilimleri
Araştırma, göçmen kökenli Almanların seçim tercihlerini, köken ülkelerine göre büyük farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Türkiye, Ortadoğu veya Kuzey Afrika ülkelerinden gelen seçmenlerin ağırlıklı olarak Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Sahra Wagenknecht İttifakı’na (BSW) oy verme eğiliminde olduğu görülmektedir. Bu grupta, SPD’ye oy verme olasılığı, göç kökeni bulunmayan Almanlara oranla yüzde 18,5 daha yüksek çıkmıştır.
Bu gruptaki sağ partilerin oy potansiyeli ise oldukça düşük kalmıştır. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD), göçmen kökenli seçmenlerden yüzde 9,7 daha az oy alırken, seçimlerin galibi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) göç kökeni olmayan seçmenlere kıyasla bu grup içinde yüzde 8,1 daha az destek bulmuştur.
Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen seçmenlerin oy davranışları ise tamamen farklı bir tablo sergilemektedir. Bu grupta AfD’ye oy verme olasılığı, göçmen kökeni olmayan vatandaşlara oranla yüzde 19,4 daha fazladır. Ayrıca BSW’ye de yüzde 17,4 daha fazla oy potansiyeli kaydedilmiştir. En yüksek oy potansiyeli ise, genel seçmen davranışlarına paralel olarak Birlik partilerine aittir. Diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelen seçmenlerin davranışları ise genel seçmen davranışlarıyla önemli değişiklikler göstermemektedir. Bu grupta yalnızca AfD’nin tercih oranı yüzde 4 daha az çıkmıştır.
Göçmen Kökenlilerin Öncelikleri: Ekonomi ve İstihdam
Göçmen kökenli seçmenlerin önceliklerine bakıldığında, ekonomi ve istihdam konularının özellikle eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelenler arasında öne çıktığı görülmektedir. Bu konuları göç ve sosyal adalet takip etmektedir. Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve eski Sovyet ülkelerinden gelenler için seçimlerde en az belirleyici olan konu ise iklim ve çevre olmuştur. Yalnızca AB ülkelerinden gelenler için bu konu, göç kökeni olmayan seçmenlerden daha fazla ön plana çıkarak dördüncü sırada yer almıştır. Diğer göçmen kökenli gruplarda ise dördüncü sırada iç güvenlik konusunun yer aldığı gözlemlenmiştir. Eski Sovyetler Birliği kökenli seçmenler arasında ise dış politika konusunun ortalamanın üzerinde bir önem taşıdığı tespit edilmiştir.
Çalışmanın yazarlarından Friederike Römer, “Analizimiz, göçmen kökenli seçmenin kimi zaman yansıtıldığı gibi homojen bir grup olarak değerlendirilemeyeceğini ortaya koydu” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. DeZIM’in bir önceki analizine dayanan bu çalışma, Aralık 2023 ile Mart 2024 arasında göçmen kökeni bulunan ve bulunmayan toplam 2 bin 689 seçmenle yapılan anket verilerini içermektedir. Ayrıca, güncel seçim davranışına ilişkin verilerin güncellendiği, bu amaçla 20-26 Şubat tarihleri arasında 2 bin 375 seçmenle özel bir anket gerçekleştirildiği ve bu ankete katılanların 600’ünün göçmen kökenli olduğu kaydedilmiştir.
DeZIM, Federal İstatistik Ofisi’ne dayandırdığı verilere göre, Almanya’da 2022 yılı itibarıyla toplam nüfusun yüzde 28,7’sinin göçmen kökenli olduğunu ve bu grubun yaklaşık üçte birinin seçme hakkına sahip olduğunu belirtmiştir.
GURBET HABER