Belçika’nın Flémalle belediyesinde, Amazon’un taşeronluğunu üstlenen KM Group’un iflası sonucunda yaklaşık 100 teslimat şoförü, işten çıkarıldıklarını WhatsApp mesajıyla öğrendi. Şoförlere, Temmuz maaşlarının ödenmeyeceği ve KM Group’un iflas ettiği bildirildi.
Kısa Mesajla İstihdam Krizi
KM Group’un Belçika’daki teslimat şoförlerine, işten çıkarıldıklarını bildiren WhatsApp mesajları gönderildi. Çalışanlar, işsizlik maaşı başvuruları için gerekli belgelerin kendilerine ulaşmadığını ve bu nedenle başvurularının işlemeye alınamayabileceğini ifade ettiler.
Eski KM Group çalışanlarından Michael Agirman, maaşlarını almadıkları bir ayın ardından bankalarına kredi ödemelerinde nasıl başa çıkacaklarını bilmediklerini belirtti. Bir diğer eski çalışan Dejan Mohammed ise, aniden işsiz kalmanın kendileri için büyük bir zorluk olduğunu ve ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi.
Sendikalar Tepkili
Belçika Genel İşçi Federasyonu (FGTB) ve Hıristiyan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CSC), işten çıkarma sürecinin ve ortaya çıkan mali belirsizliğin eleştirilmesi gerektiğini belirtti. UBT-FGTB İl Sekreteri Daniel Maratta, KM Group’un iflasını bir WhatsApp mesajı ile öğrenmenin büyük bir hayal kırıklığı yarattığını ve personel toplantısının ya da sosyal diyalogun yapılmadığını ifade etti.
Sendikalar, KM Group’un iflasının, ABD’li online perakende devi Amazon’un sözleşme şartlarını yeniden müzakere etmeyi reddetmesinin ardından gerçekleştiğini belirtti. KM Group’un iflas işlemlerini başlatması gerekirken, şirketin bilançosunun hala resmi olarak sunulmadığı vurgulandı.
Acil Yardım ve Protestolar
Sendikalar, işten çıkarılan şoförlere acil yardım başvurusu yapmaları için sosyal yardım merkezlerine yönlendirdiklerini ancak gerekli C4 formunun verilmediğini ve bu nedenle başvuruların işleme alınmasının belirsiz olduğunu belirtti. C4 formu, tatil hakları, tatil ücretleri ve sosyal güvenlik ödemeleri hakkında önemli bilgiler içeriyor.
Belçika sendikası CSC Transcom’un Başkanı Ludovic Moussebois, işverenin iflas başvurusunda bulunmasını sağlamak için çaba gösterdiklerini, aksi takdirde işçilerin haklarını geri almak için uzun sürecek bireysel dava süreçlerine girme zorunluluğu doğacağını ifade etti.
Farkındalık Yaratma Çabası
Sendikalar, Flémalle’deki Amazon deposunun önünde protesto düzenledi. Bu protestoların, teslimat sektöründeki çalışma koşullarına ve işçilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirttiler. Daniel Maratta, Amazon ve diğer online perakendecilerin işçilerin zor koşullarda çalıştığını göz önüne almaları gerektiğini vurguladı.
Belçika basını, KM Group ve Amazon ile konuyla ilgili yorum almak üzere temasa geçti.
Kaynak: Euro News