Almanya’nın Brandenburg eyaleti, 22 Eylül Pazar günü yeni meclisini seçmek için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. 2024 yılında Thüringen ve Saksonya’nın ardından Doğu Almanya’da seçim yapılacak üçüncü eyalet olan Brandenburg’da AfD’nin (Almanya için Alternatif) seçimlerde önde olduğu anketlerle doğrulandı.

Mevcut başbakan Dietmar Woidke liderliğindeki koalisyon hükümeti SPD, CDU ve Yeşiller’den oluşuyor. Son anketlere göre, AfD %28 oy oranıyla önde gelirken, SPD %25 ile ikinci, CDU ise %16 ile üçüncü sırada yer alıyor. Yakın zamanda kurulan Sahra Wagenknecht’in partisi BSW ise %14 oy oranıyla dördüncü sıraya yerleşiyor. Diğer partiler, Yeşiller ve Sol Parti de dahil olmak üzere, %5 barajını aşamama riskiyle karşı karşıya.

Seçim sürecinde dikkat çeken olaylardan biri de AfD Milletvekili Lena Kotré’nin, bıçaklı saldırılara karşı kullanılabileceğini savunduğu “kubotan” adlı savunma amaçlı bir silahı halka dağıtması oldu. Metal dedektörlerle ve silahlarla ilgili yasal durumlar ülkeden ülkeye değişiyor; Almanya’da kubotan kullanımı yasal olsa da bu eylem tepkilere neden oldu.

Brandenburg seçimleri, Almanya’daki mevcut siyasi dengeyi etkileyebilecek önemli bir olay olarak görülüyor.

Kaynak: Avrupadan

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version