Alman Çevre Yardımı (DUH), “okyanus dostu” veya “sürdürülebilir” gibi ifadelerin arkasında yatan gerçekleri sorgulamakta ve bu tür yanıltıcı reklamların peşine düşmüştür. Organizasyon, çevresel faydaları şeffaf bir şekilde belirtmeyen şirketlere karşı harekete geçerek, daha fazla şeffaflık talep etmektedir.
DUH, bu bağlamda Coty, Deichmann, L’Oréal, Tchibo ve Toom gibi beş büyük şirkete ihtiyati tedbir davaları açmıştır. Bu firmaların, ürünlerinin çevresel yararları hakkında yeterli bilgi vermeden reklam yaptıkları iddia edilmektedir. Örgüt, bu tür yanılgıların tüketicilerin bilinçli satın alma kararlarını etkilediğini vurgulamaktadır.
DUH Genel Müdürü Jürgen Resch, tüketicilerin çevre dostu ürünlere ve iklimle uyumlu tüketime giderek daha fazla önem verdiğini belirterek, piyasanın yanıltıcı şekilde “sürdürülebilir” ve “çevre dostu” ürünlerle dolup taştığını ifade etmiştir. Çevre Yardımı, reklam beyanlarının daha şeffaf olması gerektiğini savunmakta ve daha fazla dava açmayı planlamaktadır.
Özellikle dikkat çeken örnekler arasında Coty’nin okyanus dostu olarak tanıttığı güneş kremi, Deichmann ve Tchibo’nun sürdürülebilir olarak sunduğu ayakkabı ve kıyafetler, Toom’un çevre dostu laminat ürünleri ve L’Oréal’in sürdürülebilirlik taahhüdü ile ilgili ürünler bulunmaktadır.
DUH, Aralık 2024 tarihinden itibaren yaklaşık 20 şirketi, ürünleriyle ilgili yanıltıcı çevresel beyanlar konusunda uyararak, bazı şirketlerin daha şeffaf reklam yapma taahhüdünde bulunmalarını sağlamıştır. Bunlar arasında, doğal malzemelerden yapıldığını iddia eden tek kullanımlık mangallar ve çevre dostu üretimle üretilen seramik çömlekler de yer almaktadır.
Resch, “Gerekirse buna mahkemede son vereceğiz ve tüm şirketleri dürüst iklim ve çevre koruma uygulamaya ve bunu şeffaf bir şekilde bildirmeye çağırıyoruz,” diyerek DUH’ın kararlılığını vurgulamıştır. Organizasyon, benzer durumları gözlemlemeye devam edecektir.
GURBET HABER