Almanya’nın Yeni Borç Paketi: Federal Konsey’den Onay Alındı
Almanya’da, federal hükümetin milyarlarca euro değerinde yeni borç alabilmesi için gerekli olan yasal düzenlemeler, Bundestag’daki oylamanın ardından Federal Konsey’den de onay aldı. Bu durum, bazı eyalet başbakanları arasında endişelere yol açtı.
Birlik, SPD ve Yeşiller partileri tarafından sunulan finansal paket, Federal Konsey’de üçte iki çoğunluğun sağlanmasıyla birlikte yasalaşma yolunda önemli bir adım daha atmış oldu. Bu karar, borçla finanse edilen savunma harcamalarının artırılmasını ve 500 milyar euro tutarında bir altyapı fonunun oluşturulmasını mümkün kıldı.
Federal Başkan Frank-Walter Steinmeier’in bu yasa değişikliğini onaylaması bekleniyor; bu süreç önümüzdeki hafta tamamlanabilir. Ancak bazı eyaletlerde borç freninin gevşetilmesi için anayasada değişiklik yapılması gerekecek. Sadece Kuzey Ren-Vestfalya, Berlin, Thüringen ve Saarland gibi eyaletlerde mevcut borç freni bulunmuyor.
Oylamada 46 oy gerekliydi ve sonuç olarak 53 evet oyu alındı; bu, Mecklenburg-Vorpommern ve Bremen’in katkısıyla mümkün oldu. Her iki eyalette de Sol Parti bulunuyor ve bu parti, artan savunma harcamalarını eleştiren bir tutum sergiliyor. Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Thüringen ve Rheinland-Pfalz eyaletleri ise çekimser kaldı; bu çekimser oylar, Federal Konsey’de hayır oyu olarak kabul ediliyor.
Mecklenburg-Vorpommern Başbakanı Manuela Schwesig, borç paketine verdiği onayı, borç freninin reform edilmesi beklentisiyle ilişkilendirdi. Birlik ve SPD, daha önce borç freninin modernizasyonu için bir uzman komisyonu kurulması konusunda anlaşmıştı.
Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte ise, eyaletinin federal hükümetten, borç freninin köklü bir reformunu zamanında başlatmasını beklediğini belirtti. Bovenschulte, mali paketin uygulanması için hızlı bir şekilde yasaların kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Mecklenburg-Vorpommern ve Bremen’in oyları artık gerekli olmasa da, CSU ve Özgür Seçmenlerin yoğun nüfuslu Bavyera’da sağladıkları onay sayesinde üçte iki çoğunluk elde edilmiş oldu. Bavyera Başbakanı Markus Söder, bu durumu “Almanya için koruma şemsiyesi” ve “Alman Marshall Planı” olarak nitelendirdi.
Biraz daha temkinli bir yaklaşım sergileyen Baden-Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann, temel yasadaki değişikliklere onay verirken önemli bir rahatsızlık hissettiğini ifade etti. Kretschmann, “Bu, Avrupa’nın kendini savunmasıyla ilgili; güvenlik politikası, ekonomik ve teknolojik açıdan” dedi.
Yeni borçlanmanın sıkı bir şekilde sınırlı olduğu borç freninin, savunma, sivil koruma, istihbarat hizmetleri ve siber güvenlik harcamaları için gevşetileceği belirtiliyor. Bu harcamalar, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde birini aştığında kredi alınabilecektir. Bu yıl bu miktar yaklaşık 44 milyar eurodan fazla olacaktır.
Ayrıca, borç freninin geçerli olmadığı ve 500 milyar euroya kadar kredi ile desteklenecek bir özel fon oluşturulacak. Bu fondan, Almanya’daki bozulmuş altyapının onarımı için harcama yapılacak. Özel fondan 100 milyar euro eyaletlere, diğer 100 milyar euro ise iklim koruma ve iklim dostu ekonomik dönüşüme ayrılacaktır.
GURBET HABER