Polonya’da meydana gelen şiddetli fırtınalar ve aşırı yağışlar, ülkeyi derinden etkiledi. Polonya Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, fırtına nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye yükseldi. Aşağı Silezya, Yukarı Silezya, Opole ve Lubusz bölgelerinde ilan edilen doğal afet durumu, bu bölgelerdeki yaşamı olumsuz etkiledi.

Sel ve Fırtınanın Yıkıcı Etkisi

Fırtına ve su baskınlarının etkilediği Stronie Slaskie, Klodzka, Glucholazy ve Ladek Zdroj gibi şehirlerde, 10’dan fazla kişi kayboldu. Polonya Başbakanı Donald Tusk, selden en çok etkilenen bölgeler için 1 milyar zloti (230 milyon euro) bütçe ayırdıklarını açıkladı. Başbakan, vatandaşların su şebekesinden su içmemeleri konusunda uyarılarda bulunurken, elektrik kesintileri nedeniyle yaklaşık 60 bin aboneye elektrik verilemediği bildirildi. Bölgede yağışların aralıksız devam etmesi, 80’den fazla nehrin alarm seviyesini aşmasına neden oldu.

Wroclaw ve Opole Tehlikede

Polonya’nın güneybatısındaki büyük şehirler olan Wroclaw ve Opole, taşan nehirlerden kaynaklanan büyük su baskınlarına karşı hazırlık yapıyor. Yetkililer, daha fazla taşkın ve su baskınlarına karşı şehirlerde önlem alındığını belirtti.

Komşu Ülkelerde de Can Kayıpları

Boris Fırtınası, Polonya ile sınırlı kalmadı. Avusturya’da da fırtına büyük yıkıma neden oldu. Aşağı Avusturya’da, 81 yaşındaki bir kadının evinde boğulmasıyla ölü sayısı 5’e yükseldi. Çekya’da ise Bruntal ve Krnov kasabalarında 3 kişi hayatını kaybetti. Romanya’da da sel felaketi etkili olurken, Galati’ye bağlı Girivita köyünde bir kişinin daha cansız bedenine ulaşılmasıyla ülkede ölü sayısı 7’ye çıktı.

Bölge Genelinde Alınan Önlemler

Polonya’da okullar tatil edilirken, komşu ülkelerde de sel felaketine karşı sıkı önlemler alınıyor. Özellikle Avusturya’da yağmurun etkisinin azalmasıyla nehirlerdeki su seviyesinin durduğu bildirildi. Çekya’da ise nehre düşen araçta kaybolan kişilerin bulunması için arama çalışmaları sürüyor. Romanya’da selin en çok zarar verdiği Galati’de 5 bin 400 evde hasar meydana geldi.

Doğal afetin yol açtığı yıkım, Polonya ve çevre ülkelerde büyük maddi kayıplara ve insani krizlere neden olurken, hükümetler zarar gören bölgelerin rehabilitasyonu için acil müdahalelere devam ediyor.

Önümüzdeki Günlerde Ne Bekleniyor?

Meteorologlar, yağışlı havanın ülkenin kuzey ve doğusundan güneyine kayacağını belirtiyor. Güneyde nehirlerin taşma riskine karşı alarm durumu devam ederken, yetkililer bölge halkını olası su baskınlarına karşı uyarıyor.

Kaynak:ntv.com.tr

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version