Brezilya’da Elon Musk’ın sosyal medya platformu X ve uydu tabanlı internet sağlayıcısı Starlink ile yaşadığı hukuki çatışma, önemli bir aşamaya geldi. Brezilya Yüksek Mahkemesi yargıcı Alexandre de Moraes, Cuma günü Musk’ın şirketlerine ait hesaplardan yaklaşık 2,9 milyon euro (108,7 milyon TL) para çekilmesine karar verdi. Bu işlem, X’in ülkeye ödemesi gereken cezaların tahsil edilmesi amacıyla yapıldı.

Para Cezaları ve Tartışmalar

Moraes, X’in banka hesabından 7,2 milyon Brezilya reali (yaklaşık 44 milyon TL) ve Starlink’in hesaplarından 11 milyon Brezilya reali (67,7 milyon TL) aktarılması talimatını verdi. Ancak, bazı hukukçular Moraes’in Starlink’in banka hesabını dondurma kararını sorguluyor. Musk’ın X ve Starlink’i yönettiği bilinse de, bu iki şirket ayrı tüzel kişiliklere sahip.

Brezilyalı ünlü hukukçu Lênio Streck, “Starlink, X’in borçlarından dolayı cezalandırılamaz. Kendisini savunma şansı bile verilmedi,” diyor. Streck, Starlink’in X’in yükümlülüklerinden kaçınmak için ne yapabileceğini sorguluyor.

Kaynak: Unsplash

Yargıcın Kararının Arka Planı

Moraes’in kararı, X’in Brezilya’da yeni bir yasal temsilci atamayı reddetmesinin ardından geldi. Bu durum, sosyal medya platformu ile ilgili tartışmaları körüklemiş ve Moraes, X’e erişimi engelleme kararı almıştı. Musk, Moraes’in temsilci talebinin bir tutuklama stratejisi olduğunu iddia etmişti.

Hukuk profesörü Luís Henrique Machado, Moraes’in kararının “tutarlı” olduğunu belirtiyor ve “Sosyal medya şirketi, Yüksek Mahkeme’nin emri üzerine içeriği kaldırmadığı için cezalandırıldı. Para cezalarının tahsil edilmesi anlaşılabilir bir durumdur,” diyor.

Erişim Engelleri ve Kamu Tepkisi

31 Ağustos’ta X’in Brezilya çapında erişimi kısıtlandıktan sonra, Moraes VPN kullanarak platforma girenlere 8.000 euro (299.753 TL) para cezası verilmesine karar verdi. Bu durum, X kullanıcılarının çoğunlukla Threads ve Bluesky gibi alternatif platformlara yönelmesine neden oldu.

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçileri, Sao Paulo’nun ana bulvarında Moraes’in X’e yönelik kararlarını protesto eden büyük bir miting düzenledi.

X ve Starlink’in Brezilya’daki Durumu

Digital 2024 tahminlerine göre, X’in Brezilya’da 22 milyon kullanıcısı bulunuyor, bu sayı Instagram kullanıcılarının sadece altıda biri ve Facebook veya TikTok kullanıcılarının yaklaşık beşte birine denk geliyor. Starlink ise, Brezilya internet pazarında Ocak 2022’den bu yana sadece yüzde 0,5’lik bir pazar payına sahip.

Kaynak: Euro News

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version