Brüksel, Macaristan’a Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen 200 milyon euro’luk cezanın ödenmemesi üzerine harekete geçti. Budapeşte’nin bu cezayı ödemekteki direnci, Macaristan’ın AB fonlarından mahrum kalmasına yol açacak.

Avrupa Komisyonu, Macaristan’a uygulanan para cezasını ödemesi için özel bir prosedür başlattı. Cezanın, Avrupa Komisyonu’na topluca ödenmesi gerekiyor. Budapeşte’nin Ağustos ayında ilk ödeme tarihini kaçırması üzerine, Komisyon, 17 Eylül’de ikinci bir ödeme talebi gönderdi. Bu talebin de yanıtsız kalması üzerine, Komisyon Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Macaristan’ın AB fonlarından alacağı 200 milyon euro’luk cezanın mahsup edilmesi için “mahsuplaşma prosedürü”nü devreye soktuğunu duyurdu.

Bu prosedür, önümüzdeki haftalarda Macaristan’a ödenecek çeşitli fonları inceleyecek. Yaklaşık 21 milyar euro’luk uyum ve kurtarma fonu, Macaristan’ın hukukun üstünlüğü ilkesindeki gerileme nedeniyle dondurulmuş durumda. Avrupa Komisyonu sözcüsü, “Mahtuplaşma aşamasına geçiyoruz. Teorik olarak her türlü ödemeye bakılabilir ve hiçbir şey hariç tutulamaz. Ancak bu süreç biraz zaman alacak,” dedi.

Aynı zamanda Macaristan, Avrupa Adalet Divanı’nın kararına uymadığı için her gün 1 milyon euro ceza ile karşı karşıya. Budapeşte, mahkemenin sığınma haklarına yönelik kısıtlamaları “AB hukukunun eşi benzeri görülmemiş ve son derece ciddi bir ihlali” olarak nitelendirmekte ve bu konuda tedbirler almak zorunda.

Macaristan’ın, Komisyon’un sorularına yanıt vermemesi nedeniyle, cezanın tahsil edilmesi için ilk ödeme talebi gönderildi. Bu talep, 93 milyon euro’yu kapsıyor ve 45 gün süresi var.

Başbakan Viktor Orban, cezanın “çirkin ve kabul edilemez” olduğunu belirtirken, ülkesinin sınırlarını koruduğunu savunarak Komisyon’dan 2 milyar euro alacaklı olduğunu iddia etti. Orban, “Cezalandırılmamalıyız, başarılarımız tanınmalı ve bize verilmelidir,” dedi.

Bu gelişmelere karşılık, Orban hükümeti Belçika‘ya göçmen göndermekle tehdit etti, bu da AB ve Belçikalı yetkililer tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Şu ana kadar herhangi bir göçmen transferi gerçekleşmiş değil.

Macaristan’ın AB ile yaşadığı bu uzun süredir devam eden gerilim, ülkenin Rus ve Belarus vatandaşlarını da kapsayan Ulusal Kart uygulamasını genişletme kararını takip eden endişelerle daha da derinleşti. Avrupa Komisyonu, bu uygulamanın yaptırımların delinmesine yol açabileceği ve Schengen Bölgesi için bir tehdit oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Budapeşte, bu endişeleri şiddetle reddederek, Rus ve Belarus vatandaşlarına yönelik genişletmenin iş gücü sıkıntısını hafifleteceğini ve işverenlere yabancı işçileri çekmek için daha kolay bir prosedür sağlayacağını belirtti.

Tüm bu gerginliklere rağmen, Macaristan’ın Avrupa işlerinden sorumlu Bakanı Janos Boka’nın Avrupa Komisyonu İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson ile görüşmesinin ardından yakınlaşma sinyalleri ortaya çıktı. Görüşmenin içeriği hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Euro News

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version