İsveç’in Malmö kenti ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag, son aylarda artan çete şiddetiyle baş etmeye çalışıyor. Danimarka ve İsveç polislerinin ortak düzenlediği sınır ötesi operasyonlar, bu şiddet olaylarını azaltmak ve çetelerle mücadele etmek amacı taşıyor.

Artan Çete Şiddeti ve Öne Çıkan Vaka

Malmö ve Kopenhag, yaz boyunca çete şiddeti ile sarsıldı. Danimarka polisinin verilerine göre, bu yıl içinde üç kişi öldürüldü ve en az 25 saldırı ya da saldırı girişimi kaydedildi. Malmö’de polis memuru Glenn Sjögren, suçları işleyenlerin yaşlarının genç olduğunu vurguladı. Sjögren, “Danimarka’da cinayet işlemek üzere İsveç’ten genç kiralık katiller getiriliyor. Gençler daha düşük ücretlerle çalıştıkları ve yakalandıklarında uzun süreli hapis cezası almadıkları için tercih ediliyorlar,” dedi.

İsveçli yetkililer, çetelerin genellikle 18 yaş altındaki gençleri hedef aldığını ve bu kişilerin polis kontrollerinden genellikle kaçındığını belirtti. Bu gençlerin suç faaliyetlerinde kullanılması, ülke genelinde artış gösterdi.

Çeteler ve Gençlerin Rolü

Danimarka’daki başlıca suç çetelerinden biri, 2021 yılında İsveç merkezli olarak yasaklanan Loyal to Familia adlı örgüt. Sosyolog Aydın Soei, Danimarka’nın Kolding ve Kopenhag şehirlerinde tutuklanan iki genç İsveçli hakkında yaptığı açıklamada, “Bu çeteye bağlı gençler, genellikle polis tarafından en sık durdurulan ve aranan kişiler arasında yer alıyor,” dedi. Soei, çetelerin gençleri “yem” olarak kullanmasının endişe verici olduğunu ifade etti.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, İsveçli gençlerin Danimarka’da suç işlemek üzere kiralanmasını “ürkütücü bir örnek” olarak nitelendirdi ve “Bunu kabul etmeyeceğiz,” şeklinde konuştu.

İsveç ve Danimarka’da Suç Çeteleri

İsveç’te çete şiddeti yıllardır büyük bir sorun teşkil ediyor. 2023 yılında İsveçli yetkililer, ülkede 62.000 kişinin suç çeteleriyle bağlantılı olduğunu tahmin etmişti. Çeteler genellikle sosyal açıdan dezavantajlı göçmen mahallelerinden üye topluyor ve şiddet olaylarının çoğu Stockholm, Goteborg ve Malmö gibi büyük şehirlerde meydana geliyor.

Danimarka’da da polis, çeteler arasında daha düşük ölçekli şiddet olaylarına tanıklık etti. 2023 yılı itibarıyla, Danimarka’da organize suçlarla bağlantılı olarak bilinen 1.257 kişi bulunuyor. Sınır ötesi suçlarla başa çıkmak için İsveç ve Danimarka polisleri, her iki ülkede operasyon yapma yeteneğine sahip.

Yeni Teknolojiler ve Stratejiler

Danimarka polisi, çetelerle mücadelede teknolojiyi etkin bir şekilde kullanma planlarını açıkladı. Ağustos ayında, yüz tanıma teknolojisinin şiddet olaylarını izleme ve önleme amacıyla kullanılacağı duyuruldu. Danimarka Ulusal Polis Teşkilatı Başkanı Thorkild Fodge, “Bu teknoloji, dijital araçlar ve karanlık ağ ile ilgili olarak kullanılabilir. Elimizde birçok teknik araç var,” dedi.

Kaynak: Euro News

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version