İş dünyasının tanınmış isimlerinden Dick Smith, Avustralya‘nın enerji politikasını eleştirerek ülkenin nükleer enerji alanında yeterince adım atmadığını belirtti. Smith, nükleer enerjinin, ülkenin enerji altyapısını güçlendirmek için “tek cevap” olduğunu vurguladı.

Nükleer Enerjinin Gerekliliği

Smith, uzun zamandır yenilenebilir enerji kaynaklarının tek başına Avustralya’nın elektrik ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalacağını savunuyor. Özellikle son yorumlarında, Çin’in nükleer altyapısını hızla güçlendirmesinin Avustralya için bir örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade etti. Smith, Çin’in nükleer enerji yatırımlarının akıllıca bir hamle olduğunu belirterek, “Çinliler akıllı, biz ise aptalız” dedi.

Ekonomik Gerçekler

Smith, Avustralya’nın 1.7 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılasına karşılık, Çin’in 17.7 trilyon dolarlık bir GSYİH’ye sahip olduğunu hatırlattı. Ancak, kişi başına düşen gelirin Avustralya’da 61.000 dolar, Çin’de ise yalnızca 12.000 dolar olduğunu belirtti. Bu, Avustralya’nın ekonomik gücünü ve potansiyelini gözler önüne seriyor.

Siyasi Gelişmeler

Smith’in bu açıklamaları, Avustralya’nın muhalefet lideri Peter Dutton’ın nükleer enerjiye yönelik yedi yeni reaktör inşa etme vaadiyle gündeme gelmiş durumda. Dutton, nükleer enerjiye yönelmenin Avustralya’nın 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için bir fırsat sunduğunu belirtti. Ancak maliyetle ilgili net bir bilgi verilmediği için tartışmalar devam ediyor.

Kaynak: News Com

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version