Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ile Hizbullah arasında müzakerelere olanak tanıyacak bir ateşkes anlaşması önerisini kamuoyuna sunmaya hazırlanıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, bu ateşkes önerisi üzerinde kaydedilen ilerlemenin önemli olduğunu vurguladı.

Ateşkesin Önemi

Barrot, sivil halkın korunması ve diplomatik müzakerelerin başlaması için her iki tarafın da öneriyi derhal kabul etmesini beklediklerini belirtti. Bu gelişme, Orta Doğu’da tırmanan gerilimin daha da artmasından endişe edilen bir dönemde gerçekleşiyor. Zira, İsrail ve İran destekli Hizbullah arasındaki gerginlik, bölgeyi kapsamlı bir savaşın eşiğine getirme potansiyeli taşıyor.

ABD’nin Rolü

Çarşamba sabahı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington yönetiminin Lübnan’daki gerginliği azaltmak ve taraflar için fayda sağlayacak bir ateşkes anlaşması için bir dizi ortakla yoğun çalışmalar yaptığını dile getirdi. Blinken, bu ateşkesin bölgede daha uzun vadeli istikrara zemin hazırlamasını umuyor.

İsrail’in Yanıtı

İsrailli bir yetkili, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun olası bir ateşkes anlaşmasına sıcak baktığını ancak bunun, İsrailli sivillerin evlerine dönmesini sağlaması gerektiğini ifade etti. Bu durum, anlaşmanın nasıl bir çerçevede gerçekleşeceğine dair önemli bir gösterge niteliği taşıyor.

Lübnan Başbakanı’ndan Destek

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Fransa ve ABD’nin önerisine destek vererek Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulundu. Mikati, İsrail’in işgal ettiği tüm Lübnan topraklarından çekilmesini garanti altına alması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Euro News

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version