Hollanda Üniversitelerinde Filistin Destek Gösterileri

Hollanda’daki üniversitelerde, Filistin’e destek amacıyla yapılan eylemler yeniden başladı. Öğrenciler ve akademisyenler, üniversite yönetimlerinin İsrailli kurumlarla olan işbirliklerini sürdürmelerini protesto etmek için geniş çaplı gösteriler düzenliyor.

Yeni eğitim yılının başlamasıyla birlikte, Amsterdam Üniversitesi’nin Roeterseiland kampüsünde yüzlerce öğrenci ve akademisyen toplandı. Göstericiler, üniversitenin İsrailli kurumlarla olan ilişkilerini kesmemesini eleştirerek, kampüste büyük bir protesto gerçekleştirdi. UvA yönetimi, güvenlik önlemleri kapsamında ana girişini kapatırken, çevrede çok sayıda polis görevlendirildi.

Polis Müdahalesi ve Gösteri Talepleri

Göstericiler, Filistin bayrakları sallayarak ve “UvA: Yalanları durdurun, tüm bağları kesin”, “Filistin’e şimdi özgürlük”, “Boykot İsrail”, “Filistin için akademisyenler” gibi pankartlarla yürüdü. Ayrıca, “Nehirden denize Özgür Filistin”, “1948’den bu yana İsrail ırkçı bir devlet”, “Siyonizm düşmeli” sloganları attı. Göstericiler, polislerin kampüsten uzaklaşmasını talep etti.

Eylemciler, protestoyu şehir merkezine taşıyarak Spui Caddesi’ndeki UvA’ya ait Maagdenhuis binası önünde devam ettirdi. Protestolar, burada da bir süre devam ettikten sonra sonlandırıldı.

Üniversitelerde Güvenlik Önlemleri

Amsterdam Özgür Üniversitesi (VU) geçtiğimiz hafta akademik yıl açılışında küçük bir gösteri düzenlendi. Her iki üniversite, Filistin’e destek protestolarını engellemek amacıyla geniş güvenlik önlemleri aldı. Etkinliklerde, girişler QR kodları ile kontrol edildi ve katılımcılardan palto ve çantaları dışarıda bırakmaları veya güvenliğe teslim etmeleri istendi.

Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nin Kararı

Rotterdam Erasmus Üniversitesi, İsrailli kurumlarla olan işbirliklerini askıya alma kararı aldı. Üniversitenin danışma komitesinin tavsiyesine dayanarak, yeni işbirliklerinin dondurulacağı belirtildi. Ayrıca, mevcut işbirliklerinin gözden geçirileceği ve Filistinli kurumlarla olan işbirliklerinin de geçici olarak askıya alınmasının değerlendirileceği ifade edildi.

Kaynak: TRT Haber

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version