İsveç’in kuzeydoğusundaki Laponya bölgesinde yer alan Glommerstrask Köyü, göçmen ailelere sunduğu mali teşviklerle dikkat çekiyor. Açık hava sporlarına ilgi duyanlar ve doğa severler için adeta bir cennet olan bu köy, son yıllarda nüfus kaybı yaşamakta ve bu durum yerel okulları tehdit etmektedir.

Nüfus Sorunu ve Çözüm Önerisi

1950 yılında nüfusu yaklaşık 1.000 olan Glommerstrask, günümüzde sadece 200 kişinin yaşadığı bir yerleşim yeri haline gelmiş durumda. Özellikle okul çağındaki çocukların sayısındaki keskin düşüş, köydeki ilkokulun kapanma riskini gündeme getirmiştir. Şu anda ilkokulda 23 öğrenci bulunmakta ve okulun kapanmaması için öğrenci sayısının 25’in üzerinde tutulması gerekiyor.

Glommerstrask’taki lise, 2007 yılında öğrenci sayısının 18’e düşmesi sonucunda 2009 yılında kapanmıştı. Şimdi ise köyün geleceği için umut vaat eden “Glommersbygdens Framtid” adlı yerel kuruluş, mali teşviklerle köyü yeniden canlandırma planları yapıyor.

Mali Teşvik Programı

Glommersbygdens Framtid, köye taşınan ilk beş aileye 10.000 kron (yaklaşık 32.674 Türk Lirası) nakit yardımında bulunacak. Bu yardımdan yararlanabilmek için ailelerin, ilkokul çağında (6 ila 15 yaş arası) çocukları olması ve çocuklarının en az bir akademik yıl boyunca köydeki yerel okula devam etmesi gerekmekte.

Kuruluş, ailelere konut bulma konusunda yardımcı olacak ve bölgedeki iş imkanlarını içeren bir liste sunacak. Ayrıca, köyde yaşamak isteyenler için oturum izni şartı da aranıyor.

Köyün Avantajları ve Ulaşım

Glommerstrask Köyü, bozulmamış doğası ile dikkat çekiyor ve kamu hizmetlerine kolay erişim sağlıyor. Skellefteå teknoloji merkezi arabayla yaklaşık bir saat uzaklıktayken, Arvidsjaur’daki lise yarım saatlik bir mesafede bulunuyor. Ayrıca, müze ve plajları ile ünlü Luleå’ya da iki saat içinde ulaşılabiliyor.

Köydeki küçük havaalanları, Almanya ve Fransa gibi diğer Avrupa ülkelerine seyahat imkanı sunuyor.

Köyün Geleceği İçin Umutlar

Glommersbygdens Framtid yetkilileri, Dagens Nyheter gazetesine verdikleri röportajda, “Çocuklarınızın güzel bir topluluk içinde büyüyebileceği güvenli bir alan” sunduklarını belirttiler. Şu anda bir ailenin programa başvurduğu ve bir diğerinin ilkokula gidecek çocuklarıyla köye taşındığı bilgisi verildi.

Kaynak: Euro News

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version