Fransa Ulusal Meclisi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine ilişkin öneriyi kabul etti. Bu karar, Fransa’nın 5. Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atıyor. Cumhurbaşkanının azil süreci ile ilgili görüşmeler, önümüzdeki günlerde Meclis’te başlayacak.

Azil Önerisi: İlk Adımlar

Fransa’nın Ulusal Meclisi’nin yasalar ve önergeler bürosu, bu sabah düzenlenen toplantıda, Boyun Eğmeyen Fransa (La France Insoumise – LFI) partisinin sunduğu Cumhurbaşkanı Macron’un azledilmesi önerisini “kabul edilebilir” buldu. Önerinin Meclis’in Adalet Komisyonu’nda ve büyük ihtimalle genel kurulda tartışılacağı belirtiliyor. Ancak, bu sürecin yasalaşması için parlamentonun üçte iki onayını alması gerektiğinden, başarı ihtimali oldukça düşük.

Sosyalist Parti ve İttifakın Rolü

Bu kararın alınmasında Meclis bürosunun yapısının kritik bir rol oynadığı ifade ediliyor. Temmuz ayında, birkaç Macron yanlısı milletvekilinin istifası sonucunda sol ittifak olan Nouveau Front Populaire (Yeni Halk Cephesi) büroda çoğunluğu elde etti. Sosyalist Parti’nin, önerinin geçmesine onay vermesi, bu kararın alınmasında belirleyici bir etken oldu. Sosyalist milletvekilleri, önerinin Meclis üyelerinin onda birinden fazlası tarafından imzalanması ve gerekçelendirilmiş olması nedeniyle kabul edilebilir olduğunu belirtti.

Oylama Sonuçları ve Yorumlar

Oylamada 12 kabul, 10 ret oyu çıktı. Macron’un partisi ve sağcı ile aşırı sağcı milletvekillerinin muhalefetine rağmen, azil önerisinin mecliste tartışılmasına karar verildi. La France Insoumise’nin grup başkanı Mathilde Panot, “Macron yanlıları demokrasiye yeniden alışmak zorunda kaldı” diyerek memnuniyetini dile getirdi. Panot, bu olayın Beşinci Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğunu vurguladı.

Gelecek Süreç

Azil sürecinin öncelikle Meclis’in Hukuk Komisyonu’nda tartışılması bekleniyor. Komisyon bu öneriyi reddetse bile, önerinin genel kurulda da ele alınması mümkün olabilir. Bu gelişmeler, Macron’un 2024 yılında yapılan erken genel seçimlerin ikinci turunda sol ittifakın galip gelmesine rağmen başbakan olarak bu ittifaktan birini atamayı reddetmesine karşı bir tepki olarak değerlendiriliyor. Sol partiler bu durumu “antidemokratik bir darbe” olarak nitelendiriyor.

Kaynak: Fransa Postası

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version