Malatya’nın Kale ilçesinde 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Malatya başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi ve bölgedeki vatandaşlar arasında paniğe neden oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, depremde herhangi bir can kaybı olmadığını belirtti ve 3 binada kısmi çökme meydana geldiğini bildirdi. Deprem, özellikle Diyarbakır, Tunceli, Şanlıurfa ve Elazığ’da da hissedildi.
Deprem Detayları ve Hasar Durumu
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem saat 10.46’da meydana geldi ve yerin 10,07 kilometre derinliğinde kaydedildi. Şiddetli sarsıntı özellikle Malatya’da hissedilirken, depremden etkilenen iller arasında Diyarbakır, Tunceli, Elazığ ve Şanlıurfa da yer aldı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depreme ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Malatya’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Batman ve Tunceli’de AFAD ve ilgili kurumlarımız saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir. Şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezimize 374 ihbar gelmiştir, ancak herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır. Malatya’da 1, Şanlıurfa’da 1, Elazığ’da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir.”
Yerlikaya, depremde can kaybı ve mal kaybı yaşanmadığını, ancak panik içinde olan vatandaşların olduğunu söyledi. Deprem sonrası AFAD ve diğer ilgili kurumlar saha tarama çalışmalarını sürdürürken, ilk tespitler can kaybı ve ciddi yaralanmalar olmadığını gösteriyor.
Vali ve Belediye Başkanı’ndan Açıklamalar
Malatya Valisi Seddar Yavuz da yaptığı açıklamada, deprem sonrası saha çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Şu ana kadar ciddi bir olumsuzlukla karşılaşılmadığını söyleyen Yavuz, kırsal bölgelerde araştırmaların sürdüğünü belirtti. Vali Yavuz, “Şehir merkezimizde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmedi” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er de, “Şu ana kadar bizlere ulaşan herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımızın panik yapmamalarını rica ediyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.
Malatya Fayı ve Olası Tehlike
Deprem uzmanları tarafından uzun süredir izlenen Malatya fayı, 3 bin yıldır kırılmadığı ve büyük bir deprem potansiyeline sahip olduğu biliniyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2024 yılı başlarında yaptığı açıklamada, Malatya Fayı’nın 7,2 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini belirtmişti. Sözbilir, “Malatya Fayı önemli bir fay hattıdır. 3 parçadan oluşan fay, kırılması halinde büyük bir depreme neden olabilir.” ifadelerini kullanmıştı.
Malatya Fayı’nın yanı sıra bölgedeki diğer fay hatlarının da incelendiğini belirten uzmanlar, bu tür fayların uzun süre kırılmamasının daha büyük bir deprem potansiyeli yaratabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Malatya Fayı’nın 200 kilometre uzunluğunda ve büyük bir kısmının 3 segmentten oluştuğu biliniyor. Sözbilir, “Malatya Fayı’nın her bir segmenti kendi başına kırıldığında büyük bir deprem üretebilir. Şu ana kadar yapılan araştırmalar, bu fayın yaklaşık 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor” demişti.
Eğitime Ara Verildi
Depremin ardından Malatya, Elazığ, Adıyaman, Batman ve Şanlıurfa’da eğitime bir gün süreyle ara verildiği açıklandı. Bölgede AFAD ve ilgili kurumlar tarafından saha tarama çalışmaları devam ederken, yerel halkın yaşadığı endişe sürüyor. Deprem sonrası binalardaki hasarın tespiti için ekipler bölgeye sevk edildi ve binalarda yapılan incelemeler sonucunda kısmi hasarlar tespit edildi.
Malatya Fayı ve Sürgü Fayı Hakkında
Malatya Fayı, Sürgü Fayı olarak da biliniyor ve toplamda 220 kilometre uzunluğunda bir fay hattını oluşturuyor. Malatya’nın batısından geçen fay hattı, Sürgü’den başlayarak Kemaliye’ye kadar uzanıyor ve Ovacık Fayı ile birleşerek büyük bir tehlike arz ediyor. Fayın büyük kısmı henüz kırılmamış olduğundan, uzmanlar bu fayın her an aktif hale gelerek ciddi bir deprem üretebileceği uyarısında bulunuyor.
Kaynak: NTV