Norveç’in orta ve güney bölgelerinde geçtiğimiz hafta meydana gelen kartal saldırıları, ülke çapında endişeye yol açtı. Kaya kartalının dört kişiye saldırdığı iddialarının ardından, bu tehlikeli kuşun Cumartesi günü öldürüldüğü açıklandı.

Kartal Saldırıları ve Sonuçları

Son saldırıda, kartalın 20 aylık bir bebeğe saldırdığı bildirildi. Olay yerinde hemen müdahale eden Av Koruma Müdürü Per Ker Vinterdal, kartala “ötanazi” yaparak duruma son verdi. Annenin kartalı sopayla kovma çabası, komşusunun yardımıyla başarılmış; ancak bebek, yüzünde ciddi yaralarla hastaneye kaldırıldı. Mağdurun babası, “Nereden geldiğini bilmiyoruz. Çocuğumuza saldırmış. Annesi ve komşu, kartalı uzaklaştırmak için dakikalarca mücadele etti,” diyerek yaşanan korkunç anları anlattı.

Kaynak: Unsplash

Kaya Kartalının Davranış Bozukluğu

Skandinavya’da yaygın olarak görülen kaya kartalları, genellikle küçük memeliler ve koyunlarla beslenir. Ancak BirdLife Norge’den kartal uzmanı Alv Ottar Folkestad, saldırgan kartalın “muhtemel bir davranış bozukluğuna” sahip olduğunu belirtiyor. Folkestad, kartalın tüylerindeki detayların, bu kartalın saldırgan davranışlarını doğruladığını ifade ediyor.

Yüksek rüzgar irtifalarının, bu yıl doğduğu düşünülen kaya kartalının uzun mesafeleri hızla aşmasını sağladığı düşünülüyor.

Saldırıya Uğrayanların Tanıklıkları

Norveç’te kuryelik yapan 31 yaşındaki Francis Ari Sture, geçen hafta perşembe günü yürüyüş yaparken kartalın saldırısına uğradı. Sırt çantasını kalkan olarak kullanmasına rağmen hastanelik oldu. Sture, bayılma tehlikesi yaşadığı sırada kartalın kendisini öldürebileceğinden korktuğunu, uzun kollu giysilerinin ve güneş gözlüğünün yaralanmaları hafifletmeye yardımcı olduğunu belirtti.

Bir diğer mağdur, Cuma günü kartalın saldırısına uğrayan Mariann Myrvang, NRK’ya verdiği demeçte, “Büyük bir şeyin omzuma indiğini fark ettim. Dizlerimin üstüne düştüm ve kalkamadım,” dedi. Myrvang, eşinin ağaç dalıyla yardım ederek kendisini kurtardığını ve kartalın vücudunda derin yaralar açtığını, tetanoz aşısı olduğunu ekledi.

Kaynak: Euro News

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version