Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlarda Endişe Verici Artış
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) yayımladığı 2023 yılına ait son yıllık rapor, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar konusunda alarm verici bulgular sunuyor. Bu rapora göre, frengi ve bel soğukluğu vakalarında belirgin bir artış gözlemlenirken, klamidya ise hâlâ en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olarak öne çıkıyor. Özellikle, bel soğukluğu antibiyotiğe dirençli türlerinin artması, yeni bir sağlık tehdidi olarak tanımlanıyor.
2023 yılı itibarıyla Avrupa Birliği, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç’te yaklaşık 100 bin gonore vakası kaydedilmiş olup, bu sayının bir önceki yıla göre %31 ve 2014 yılına göre ise %300’den fazla bir artış gösterdiği vurgulanıyor. Ayrıca, frengi vakalarında da dikkat çekici bir yükseliş söz konusu; 2023 yılında 40 binden fazla vaka tespit edilmiş olup, bu sayının geçmiş yıl ile kıyaslandığında %13’lük bir artış gösterdiği belirtiliyor. 2014 yılına göre ise bildirilen vaka sayısının iki katına çıktığı ifade ediliyor.
Rapor, tedavi edilmediği takdirde bel soğukluğunun kısırlık ve pelvik inflamatuar hastalık gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koyuyor. ECDC, tedavi edilmeyen frenginin uzun vadede kalp ve sinir sistemi komplikasyonlarına neden olabileceğini ve hamile kadınlardan bebeklerine geçiş riski taşıdığını vurguluyor. Klamidya vakalarının artış oranında ise 2023 yılında %13’lük bir artış kaydedilmiş olup, 230 binden fazla vaka ile Avrupa’nın en yaygın bakteriyel cinsel yolla bulaşan hastalığı olmaya devam ediyor.
Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlardaki Artışın Nedenleri
ECDC, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardaki artışın birkaç potansiyel sebebi olabileceğini belirtiyor. Bu nedenler arasında belirli gruplarda daha fazla test yapılması, prezervatif kullanımının azalması ve daha fazla cinsel partnerin bulunması yer alıyor. ECDC, bu bulguların, büyüyen bir halk sağlığı sorununu ele almak için artan kamu bilinci, önleme, test ve tedavi çabalarına acil bir ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.
Yetkililer, gonore hastalığında antibiyotiklere karşı antimikrobiyal direnç riski konusunda da uyarıda bulunuyor. ECDC, daha önce de gonore hastalığının antibiyotiklerle tedavisinin zorlaştığını ve bunun küresel bir eğilimi yansıttığını belirtmişti. ECDC’den yapılan açıklamada, “İlaca dirençli suşların ortaya çıkması mevcut tedavilerin etkinliğini tehdit etmekte, bu da önlemeyi vurgulamayı ve sorumlu antibiyotik kullanımını teşvik etmeyi çok önemli hale getirmektedir.” denildi.
Ajansta, geçen yıl vakalardaki şaşırtıcı artışın Avrupa için ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşturduğu konusunda uyarılar yapıldı. Ancak 2023 yılı itibarıyla cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla mücadele çabalarının özellikle gençler arasında yayılmayı engellemekte yeterli olmadığı kaydedildi.
Yaş Gruplarına Göre Dağılım
Rapora göre 2023 yılında en yüksek klamidya ve gonore oranları, 20’li yaşların başındaki kadınlarda görülürken, gonore vakalarının yaş grupları ve cinsel yönelimler arasında da artış kaydedildiği bildiriliyor. 25 ila 34 yaş arasındaki erkeklerin en yüksek frengi oranına sahip olduğu saptanırken, frengi vakalarının çoğunun eşcinsel ve biseksüel erkekler arasında tespit edildiği, 2023 yılında ise tüm yaş gruplarındaki kadınlar arasında da bu oranın arttığı ifade ediliyor.
GURBET HABER