Ekrem İmamoğlu’nun Diploması Üzerine Tartışmalar Derinleşiyor
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) müstakbel cumhurbaşkanı adayı olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasıyla ilgili tartışmalar yeni bir boyut kazandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu’nun diplomalarının sahte olduğu iddiaları üzerine “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla bir soruşturma başlattı. Bu kapsamda, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne bir yazı gönderilerek, İmamoğlu’nun üniversitede aldığı eğitimle ilgili tüm belgeler talep edildi.
Başsavcılık, İmamoğlu’nun yatay geçişinin kabulüne dair işlemleri gerçekleştiren yetkililerin kimlik bilgilerini ve benzer yatay geçiş işlemlerinin yapılıp yapılmadığını da acil olarak öğrenmek istedi. Yazıda, şu ifadelere yer verildi:
- “İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, diplomanın kullanılması sonucunda doğacak hukuken telafisi mümkün olmayan sonuçlar göz önüne alındığında, idari soruşturmanın yürütülmesi veya yürütülen bir idari soruşturma varsa soruşturma raporlarının Başsavcılığa gönderilmesi, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Üniversitesi’nde gördüğü öğrenime ilişkin tüm belgelerin tarafımıza onaylı suretinin gönderilmesi, 12 Eylül 1990 tarihinde yatay geçişin kabulüne ilişkin iş ve işlemlerin kim ve kimler tarafından ihdas edildiğinin tespiti ve tarafımıza açık kimlik bilgilerinin gönderilmesi, yatay geçişe ilişkin raporda belirtilen tarihlerde, benzer yatay geçiş işlemlerinin yapılıp yapılmadığı hususunda ilişkin cevabın ivedi bir şekilde Başsavcılığımıza gönderilmesi hususunda gereği rica olunur.”
Başsavcılığın yazısında, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan 17 Şubat 2025 tarihli araştırma raporuna atıfta bulunularak, tanınırlığı olmayan bir üniversiteden yapılan yatay geçiş işlemlerinin, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı tarafından Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına uygun şekilde yürütülmediği belirtildi. Yazıda, İmamoğlu’nun diplomasının Yüksek Seçim Kurulu ve benzer kurumlar tarafından kullanılmaya devam ettiği, bu durumun hukuka aykırı olmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerektiği vurgulandı.
Öte yandan, İmamoğlu’nun avukatları, 25 Şubat’ta düzenledikleri bir basın toplantısında, İBB Başkanı’nın diplomasının sahte olduğu iddialarına yanıt vermişti.
Diplomanın İptali İstendiği İddiası Yanlış
Başsavcılık kaynakları, bazı basın organlarının “Diplomanın iptali istendi” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Bu kaynaklar, yazıda “diplomanın iptal edilmesi” ifadesinin kullanılmadığını vurguladı. İBB Başkanı İmamoğlu’nun Danışmanı Murat Ongun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının iptalini istediği iddiası doğru değildir. Savcılık üniversiteden konuyla ilgili belgeleri talep etmiştir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Ongun, gerçeği yansıtmayan iddiaların kaynağının Nedim Şener’in yazısı olduğunu belirterek, “Başsavcılığın da yalanladığı bu şahısla ve benzerleriyle ilgili olarak, kamuoyunu alenen yanıltmaya dönük yazılar ve yargıya müdahaleye dönük faaliyetler nedeniyle hukuki hakkımızı kullanacağımızı kamuoyuna duyururuz” şeklinde bir açıklama yaptı.
GURBET HABER