Federal Hükümetin Mısır’ın Gazze Planına Dair Görüşleri
Federal Hükümet, Mısır tarafından önerilen ve Arap Birliği Zirvesi’nde onaylanan Gazze Şeridi’nin geleceğine yönelik plandan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Cuma günü Berlin’de yaptığı açıklamada, planın “üzerine inşa edilebilecek birçok iyi argüman ve unsur içerdiğini” vurguladı. Hebestreit, “Artık plan üzerinde yapıcı bir tartışma gerçekleştirilebileceğini” ifade etti. Ayrıca, Berlin için en önemli noktanın gelecekte Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik bir tehdit oluşmaması olduğunu belirtti. Sözcü, G7 ülkelerinin gelecekte Hamas’ın bölgede ne askeri anlamda ne de hükümete katılmasına izin verilmemesi konusunda mutabık kaldığını da ekledi.
Bir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Arap ülkelerinin planının, “kendi katkılarıyla çatışmanın kalıcı çözümüne dahil olma” konusundaki kararlılıklarını gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, planın Gazze Şeridi’ndeki siyasi ve güvenlik meselelerine yanıt vererek kalıcı barışın temelini oluşturma açısından önemli bir katkı sunduğunu belirtti. Sözcü, uzun vadeli olarak iki devletli çözüm hedefinin de desteklendiğini vurguladı.
Planın İçeriği
Mısır’ın Gazze Şeridi için yeniden inşa planı, Salı günü Kahire’de düzenlenen Arap Birliği Olağanüstü Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi tarafından sunulmuştu. Plan, öncelikle kıyı şeridinin bir Filistinli uzmanlar heyeti tarafından yönetilmesini öngörüyor ve eş zamanlı olarak Filistin Yönetimi’nin bölgeye geri dönmesine olanak sağlamayı hedefliyor. Ardından, Filistin Yönetimi’nin siyasi kontrolü devralması planlanıyor. Ancak, İsrail ve ABD, bu planı “beklentileri karşılamadığı” gerekçesiyle reddetmişti.
Mısır’ın planı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ni kontrol altına alarak yeniden inşa etme planlarına tepki niteliğindeydi. Gazze’nin yeniden inşasına yönelik bu plan, Trump’ın “Ortadoğu Rivierası” vizyonunun aksine, Filistinlilerin bölgeden yerinden edilmesini önlemeyi amaçlıyor. Trump’ın planı, bölgede yaşayan Filistinlilerin Mısır ve Ürdün gibi ülkelere yerleştirilmesini öngörüyordu. Mısır’ın 53 milyar dolarlık planının ilk aşaması, 50 milyon ton enkazın temizlenmesini ve patlamamış mühimmatın etkisiz hale getirilmesini içeriyor. İlerleyen süreçte konutların yanı sıra bir havalimanı ve liman inşası da plan metninde yer alıyor. Kahire’de liderler, BM işbirliğiyle Mısır’da bir bağışçılar konferansı düzenlemekte ve Dünya Bankası tarafından yönetilecek ortak bir fon oluşturmakta uzlaşmıştı.
Cidde’deki Olağanüstü Toplantı
İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) üyesi 57 dışişleri bakanının, Cuma günü Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenecek olağanüstü toplantıda Mısır’ın planını ele alması bekleniyor. Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty, Gazze Şeridi’nin geleceğine ilişkin önerilerin “Arap ve İslami bir plan” haline gelmesi için çaba göstereceğini açıkladı. Uzmanlara göre, OİC üyesi ülkeler bu teklifi desteklerse, bu durum İslam dünyasında bir birlik mesajı verecek ve Trump’ın planlarına karşı ortak bir duruş sergilendiğini gösterecektir.
Birmingham Üniversitesi’nden Umar Kerim, “Endonezya, Türkiye ve İran gibi daha büyük Müslüman ülkeler de orada olacak ve onların desteği Arap planını daha da güçlendirecektir” öngörüsünde bulundu. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katılacağı toplantıda, “Filistin halkına yönelik devam eden İsrail saldırıları ile halkı topraklarından sürme ve topraklarına el koyma planlarının ele alınacağı” belirtilmişti.
GURBET HABER