Japonya‘nın Noto bölgesinde yaşanan aşırı yağışlar, en az bir kişinin hayatını kaybetmesine, on binlerce kişinin tahliye edilmesine ve 6.000’den fazla hanede elektrik kesintilerine neden oldu. Cumartesi sabahı Wajima şehrinde saatlik yağış miktarı 121 milimetre ile rekor seviyeye ulaştı. Komşu Suzu şehri de bir saat içinde 84,5 milimetre yağış alarak bölgedeki şiddetli yağışların etkilerini gözler önüne serdi.

Yerel televizyon görüntülerinde Wajima sokaklarının kahverengi sel suları ile nehre dönüştüğü, arabaların ise yarıya kadar su altında kaldığı görüldü. Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), Ishikawa bölgesi için en üst seviyede uyarı yayımlayarak, “hayati tehlike arz eden bir durum” olduğunu bildirdi. JMA yetkilisi Satoshi Sugimoto, bölgedeki yağışların “benzeri görülmemiş seviyede” olduğunu vurgulayarak, insanların hemen güvenliklerini sağlamaları gerektiğini belirtti.

İshikawa bölgesindeki hükümet yetkilileri, yağışlar sonucu iki kişinin ağır yaralandığını ve bölgeye Japon Öz Savunma Kuvvetleri’nden personelin gönderildiğini açıkladı. Özellikle Wajima’da birkaç nehir taşarak geniş çaplı sel baskınlarına neden oldu. Bu aşırı yağışların yanı sıra, bölgede yılbaşında meydana gelen büyük bir deprem sonrası devam eden yeniden yapılanma çalışmaları da sel felaketi ile sekteye uğradı.

NHK’nin haberine göre, aralarında deprem sonrası yeniden inşa çalışmalarında görev yapan dört kişinin de bulunduğu toplamda yedi kişi kayboldu. Yangın departmanına yapılan yardım çağrılarının sayısının hızla arttığı bildirildi.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, halkın can güvenliğinin öncelikli olduğunu belirterek, hükümetin afet yönetimi çalışmalarına tüm gücüyle devam edeceğini açıkladı. Wajima’da bir tahliye merkezine sığınan yerel halktan Eiichi Higashi, sel nedeniyle evlerini kaybeden birçok insanın, yeniden bir barınak aramak zorunda kaldığını dile getirdi.

Bu felaket, bölgedeki doğal afet risklerinin ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha gösterirken, yetkililer kurtarma ve yeniden yapılanma çalışmaları için büyük çaba sarf ediyor.

Kaynak: ABC News

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version