Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), kıta genelinde maymun çiçeği vakalarında dramatik bir artış olduğunu ve salgının artık kontrol altında olmadığını açıkladı. Africa CDC Genel Müdürü Jean Kaseya, çevrimiçi düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Afrika’da maymun çiçeği salgınının artık kontrol altında olmadığını söyleyebiliriz” ifadeleriyle durumu özetledi.

Kaseya, 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında, 15 Afrika ülkesinde maymun çiçeği vakalarında yüzde 177 oranında artış görüldüğünü, ölümlerde ise yüzde 38,5’lik bir yükseliş yaşandığını belirtti. Sadece son bir haftada 2.912 yeni vaka ve 14 ölüm kaydedildiği bildirildi. Toplamda, 2024 yılı itibarıyla Afrika genelinde 29 binden fazla vaka ve 738 ölüm rapor edildi.

Maymun çiçeği salgını, özellikle Batı ve Orta Afrika ülkelerinde yayılmaya devam ederken, Kongo bu salgından en fazla etkilenen ülke olarak öne çıkıyor. Kongo’da aşılama çalışmalarının ekim ayının ilk haftasında başlatılacağı bildirildi. Afrika CDC, salgının yayılmasını kontrol altına almak amacıyla uluslararası ortaklarından 10 milyon doz aşı temin etmeyi planlıyor. Fas ise, 12 Eylül tarihinde maymun çiçeği salgınını bildiren en son ülke oldu.

Yetkililer, salgının kontrol altına alınabilmesi için aşılama, farkındalık artırma ve hijyen önlemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Özellikle Afrika kıtasında sağlık sistemlerinin yeterince güçlü olmaması, salgının hızla yayılmasına zemin hazırlıyor.

Kaynak: NTV

Paylaş.
Bir Yorum Yazın

Exit mobile version