Suriye Geçiş Hükümeti, Lazkiye’deki Çatışmaların Sona Erdiğini Duyurdu
Suriye geçiş hükümeti, ülkenin batısında, Alevi azınlığın yoğun olarak yaşadığı Lazkiye kenti ve çevresinde geçen haftadan beri devam eden çatışmalara yönelik askeri operasyonun sona erdiğini açıkladı. Beşar Esad rejimini 8 Aralık’ta devirdikten sonra ülke yönetimini ele geçiren İslamcı gruplar ile Esad destekçileri arasında Perşembe günü şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Bu durum üzerine, Ahmet Şara liderliğindeki yeni Suriye yönetimi, Esad’a bağlı güçlere karşı büyük çaplı bir askeri operasyon başlattı.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 6 Mart’tan bu yana Lazkiye çevresinde 973’ü sivil olmak üzere, toplamda 1.450’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Suriye Savunma Bakanlığı sözcüsü, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, operasyon sonucunda “devrilen rejimin kalıntılarının ve subaylarının saldırılarının püskürtüldüğünü” ve “kritik bölgelerden çıkarıldıklarını” belirtti. Sözcü, Lazkiye ve çevresindeki kentler ile Tartus vilayetinde “rejimin tüm güvenlik hücreleri ve kalıntılarının etkisiz hale getirildiğini” ifade ederek, “askeri operasyonun tüm hedeflerine ulaşıldığı için sonlandırıldığını” kaydetti.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgedeki aktivistlerden elde ettiği bilgilere dayanarak, kurbanların, aralarında çocukların da bulunduğu, Suriye geçiş hükümetine bağlı güvenlik güçleri ve müttefik gruplar tarafından öldürüldüğünü vurguladı. Gözlemevi, Suriye’de ağırlıklı olarak Esad’ın da mensubu olduğu Alevi azınlığın yaşadığı bölgelerde “infazlar” ve “etnik temizlik” uygulandığını belirtti. Ölenlerin arasında çocukların bulunduğunu da ekledi. Bu bilgilerin bağımsız kaynaklar tarafından henüz doğrulanmadığına dikkat çekildi.
AB, Almanya ve Çin’den Tepkiler
Suriye’de yaşanan olaylar, uluslararası toplumun da dikkatini çekmiş durumda. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bölgeden gelen haberlerin “son derece şoke edici” olduğunu belirtti. “Tartus, Lazkiye ve Humus bölgelerinde patlak veren şiddet olaylarını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz” diyen sözcü, “Artık Şam’daki geçiş hükümeti, daha fazla saldırıyı önlemek, olayları soruşturmak ve sorumluları adalete teslim etmekle yükümlüdür” ifadelerini kullandı.
Sözcü, Suriye’de Esad’ın devrilmesinden üç ay sonra yeniden alevlenen şiddetin “tüm ülkeyi daha da istikrarsızlaştırabilecek bir kısır döngü” oluşturabileceğini vurguladı. Şu an için “etnik köken veya cinsiyetten bağımsız tüm sosyal ve dini grupların entegrasyonu ve iş birliği için bir siyasi müzakereye” başlanmasının gerektiğini kaydetti. Bu müzakerelerin Alevilerin geleceğini belirlemede son derece önemli olduğunu belirtirken, “aksi takdirde iç savaş benzeri bir senaryonun yeniden ortaya çıkmasından korkulması gerektiğini” dile getirdi.
Suriye’deki gelişmeler, Brüksel’in de dikkatli bir şekilde izlediği bir süreçte. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcüsü, sivillere yönelik şiddetten sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini vurgulayarak, AB’nin olaylara ilişkin soruşturmaları destekleyeceğini ifade etti. Çin Dışişleri Bakanlığı da olaylarla ilgili endişelerini dile getirerek, şiddetin derhal durdurulması çağrısında bulundu. Bakanlık sözcüsü Mao Ning, “Suriye halkının iradesine uygun bir ulusal yeniden inşa planı ve diyalog” gerektiğini belirtti.
Suriye geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Pazar günü yaptığı açıklamada, şiddet olaylarının sorumlularının cezalandırılacağını duyurdu ve ülkede sivil barışı sağlamak üzere bir komite kurulduğunu açıkladı.
GURBET HABER